19:59
Де, є гора Парашка?

Гора Парашка – перлина Карпат Львівщини

Краса Карпат завжди завжди заворожує. Побувавши раз, тебе потім наче магнітом тягне туди знову і знову і постійно якось по новому бачиш тут красу, по новому її відкриваєш для себе. Особливо це стосується однієї із вершин – гори Парашки, яка знаходиться у Сколівських Бескидах на Львівщині.
Гора Парашка – загальна інформація

Парашка є найвищою горою Львівщини, яка знаходиться повністю в області. Розташована вона у Сколівському районі за 8 км на північний захід від райцентру. Висота гори сягає 1268,5 м над рівнем моря. Схили хребта, на якому знаходиться гора Парашка, вкриті хвойними, буковими та березовими лісами. Тут до пізньої осені достигають лісові ягоди чорниць та брусниць. З гори відкривається чудовий краєвид на сусідні вершини Сколівських бескидів та сусідні села. Кажуть, коли погода ясна, то з гори можна побачити не тільки Сколе, а й Стрий, Миколаїв і навіть… Львів.
Леґенда

 



Гора Парашка на вершині є увінчана хрестом, а на її схилі – встановлений пам’ятний знак в честь Параски (від неї й назва гори), дочки князя Святослава Володимировича, сина Володимира Великого. За переказами вона була вбита на горі дружинниками Святополка Окаянного. А передувала цій події битва біля Сколе між військами Святослава та Святополка.
Маршрут на Парашку

Сходження на гору Парашку є одним із найпопулярніших походів в Карпати. Існує кілька маршрутів сходження на гору. Найпопулярніші з них – зі Сколого (довжина 10 км), Коростова (11 км) та Корчина (загальна довжина до кінцевої точки у м. Сколому становить 21 км). Ми зупинимось детальніше на останньому маршруті.

Село Корчин розкинулося біля підніжжя гори за 4,5 км від залізничної станції Верхнє Синьовидне. Його головною ву­лицею ми досягаємо місця впадіння Великої річки у р. Стрий. Перейшовши че­рез міст, піднімаємось вулицею, а далі – по­льовою дорогою, яка тягнеться вздовж Великої Річки, до водоспаду Гуркало, що за 5 км від моста.

Щоб не проминути водоспад слід мати на увазі, що пройшовши розлоге довге поле вздовж лівого берега річки, слід перейти на її правий берег. Там на правобережній частині починається довге поле. Саме біля його початку і знаходиться водо­спад. Це місце досить популярне серед туристів, тому тут залишилось багато “стоянок” від відвідувачів водоспаду. Пройшовши дорогою від водоспаду у пів­денному напрямку до кінця поля, знову переходимо дорогою на лівий берег. Зразу ж на лівобережжі залишаємо дорогу і відна­ходимо стежку, яка повз покинуту трак­торну дорогу йде доверху у північно-західному напрямку. Вийшовши на лінію хребта, повертаємо ліворуч уверх і піднімаємось на вершину Діл (899 м), що знаходиться на відрозі хребта Парашки. Звідти рухаємося лінією хребта спочатку на захід (2 км), а потім на південь (понад 1,5 км) до вершини Парашки (1268,5 м).

Гора Парашка дарує нам чудові краєвиди, якими можна милуватись й милуватись. Відпочивши й роздивившись досхочу довколишні Сколівські Бескиди, продовжуємо маршрут основним хребтом у південно-східному напрямку. Проходимо лінією хребта або траверсною добре второваною стежкою, що промаркована позначкою 13 маршруту, ще п’ять вершин хребта. Через 5 км перед шостою вершиною від Парашки стежка впевнено рухається вниз вздовж північного схилу вершини. Далі вона повертає ліворуч на південний схід та схід і стрімко виводить через 2 км нас лісом на поляну. З цієї галявини відкривається гарний вигляд на хребет Парашки, а справа у лісі знаходиться джерело. Звідти доріжкою лінією хребта в напрямку на південний схід через 3 км виходимо на автотрасу на південній околиці м. Сколе.

Переглядів: 831 | Додав: skole-podobovo | Теги: парашка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Якщо у Вас є щось цікавеньке, не забувайте пропонувати Ваш матеріал .