11:22
Похід до водоспаду Гуркало - Сколівський район. Карпати

Похід до водоспаду Гуркало

Маршрут з Малої Річки до Гуркала

Назва має дуже просте походження – «гуркалом» бойки називають будь-який гірський водоспад, бо він «гуркає» (утворює гучний, різкий звук).

Розташований водоспад на Великій Річці, притоці Стрия, на межі Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Висота падіння води — близько 5 м. Складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки, один з яких значно повноводніший від іншого. У посушливі пори менший струмінь майже зникає, а от під час паводків та повіней водоспад повністю відповідає своїй назві — вода, яка біжить зі схилів хребта Парашки, з гуркотом спадає у вибитий нею ж століттями котел близько 10 м у діаметрі, глибина якого сягає майже 2 м. У спекотний день сміливці можуть освіжитися у цьому природному «джакузі», але вважайте – вода досить холодна!
Вище за течією Великої Річки є перекати, які жителі Корчина вважають окремим водоспадом і називають Малим Гуркалом.

Поблизу водоспаду є кілька галявин, де можна влаштувати невеликий пікнік.

МАРКУВАННЯ

Маршрут до водоспаду маркований (№500), якщо рухатись ним далі, то легка прогулянка може перерости у похід на гору Парашка. Інший варіант продовження прогулянки – маршрут (№5010) до бункера Головного Осередку Пропаганди ОУН і УПА (ГОСП), розташованого на горі Кичера. Стежка до бункера пролягає переважно буково-ялицевим лісом і додасть до вашої мандрівки ще 4 км в один бік. Дорогою зрідка можна зустріти лякливих лісових мешканців – косуль, а влітку (липень-серпень) поласувати чорницями та брусницями.

БУНКЕР ГОЛОВНОГО ОСЕРЕДКУ ПРОПАГАНДИ ОУН І УПА (ГОСП)

Бункер є частиною історії героїчного спротиву проти радянської окупації та пов’язаний з такими відомими очільниками ОУН-УПА як головний ідеолог збройного підпілля Петро Федун «Полтава», провідний публіцист Осип Дяків, головнокомандувач Роман Шухевич, генерал-хорунжий Олекса Гасин та багатьма іншими. Розміри криївки рідкісні — 35 на 5 метрів. Осередок інформаційної роботи був так добре законспірований, що зміг пропрацювати понад півтора роки (жовтень 1946 – лютий 1948), а більшість жителів Корчина навіть не здогадувались про його існування. Тут проводили важливі організаційні наради, писали ідеологічні та художні твори, планували подальшу боротьбу за волю України.

GPS:

водоспад – N 49.08442  E 23.47272

бункер – N 49.06550 E 23.47530

трек маршруту – https://www.alltrails.com/explore/map/korchyn-parashka-korchyn-run-c4819d0?u=m

Джерело : https://malarichka.com/activity/pohid-do-vodospadu-gurkalo/

 

 

 

Переглядів: 176 | Додав: skole-podobovo | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Якщо у Вас є щось цікавеньке, не забувайте пропонувати Ваш матеріал .