13:15
Водоспад Сколівські бескиди / не далеко від нас

У Карпатах є багато мальовничих куточків, де природа підтверджує що вона найкращий художник. Одними з таких місць є водоспади. Пропонуємо Вашій увазі добірку водоспадів, які є найбільшими, найгарнішими, найповноводнішими, а також і важкодоступними.

1. ЛАЗНИЙ
Розташований на потоці Лазний (притока Стрию), за кілька кілометрів на південний схід від села Довге, в межах Національного природного парку Сколівські Бескиди. Висота падіння води — 10,5 м, ширина — бл. 2 м. Водоспад складається з трьох каскадів. Утворився в місці, де невеликий гірський потік перетинає скельний масив флішового типу. Водоспад особливо мальовничий, коли потік повноводний, а також узимку, коли каскади замерзають.

2. ВОДОСПАД СОПІТ
Розташований у Сколівських Бескидах, неподалік від південної околиці села Сопота Сколівського району Львівської області. Висота водоспаду 7-8 м. Розташований на потічку, який впадає в річечку Сопіт, або Сопотянка, (права притока Стрия). Потічок стрімко збігає по скелі флішового типу. При підніжжі скелі водоспад утворив розлогу вирву.

3. ВОДОСПАД КАМЯНКА
Розташований у Сколівському районі Львівської області, в національному природному парку "Сколівські Бескиди”. Висота водоспаду - бл. 7 м. Складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки. Гідрологічна памятка природи.
Ви можете відвідати цей водоспад під час туру: Перлини Карпат.

4. ГУРКАЛО
Розташований в межах Сколівського району Львівської області та Національного природного парку «Сколівські Бескиди» - на річці Велика Річка (притока Стрию), за 4 км на південний захід від автомобільного мосту в центрі села Корчина. Гідрологічна пам'ятка природи місцевого значення.Висота падіння води — 5 м. Висота над рівнем моря — 570 м. Водоспад складається з одного каскаду, розділеного скельним виступом на два потоки, один з яких значно повноводніший від іншого; у посушливі пори менший струмінь майже зникає. У підніжжі водоспаду є водобійний котел близько 10 м. у діаметрі, глибина води у якому сягає 2 м. Поблизу водоспаду є кілька галявин (перша надзаплавна тераса річки Велика Річка), де є місце для намету і ночівлі. Вище за течією річки є перекати, які місцеве населення вважає за окремий водоспад і називає Малим Гуркалом.
Гуркало відповідає своїй назві під час паводків (після інтенсивних злив), коли витрати води Великої Річки, сягають максимуму, і каламутний водний потік стрімко біжить зі схилів хребта Парашки, з великим гуркотом спадаючи зі скельного виходу порід менілітової світи. Від села Крушельниця до водоспаду веде маркована туристична стежка (білий прямокутник з жовтою смугою посередині на стовбурах дерев), до водоспаду теж можна пройти зі села Корчина. Автомобілем під'їхати практично неможливо навіть у суху погоду через вкрай поганий стан ґрунтової дороги.




 

Переглядів: 147 | Додав: skole-podobovo | Теги: водоспад, сколвщина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Якщо у Вас є щось цікавеньке, не забувайте пропонувати Ваш матеріал .