[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум - Стрийського району (Сколівського) » Балачки навколо Сколе » Відпочинок. Дозвілля. Цікавинки. Vacation. Leisure. Curiosities. » Увага! Небезпечний бур'ян — Борщівник Сосновського!
Увага! Небезпечний бур'ян — Борщівник Сосновського!
skole-podobovoДата: Понеділок, 20.08.2018, 23:03 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Адміністратор
Повідомлень: 485
Репутація: 0
Статус: Offline
Увага! Небезпечний бур'ян — Борщівник Сосновського! Не доторкатись!

Борщівник Сосновського — чужа для України рослина, походить із Кавказу, де місцеві жителі використовували для овочевих супів та борщів молоде листя до появи квітконоса, звідки його назва. Містить фотоактивні сполуки, небезпечні для шкіри людини при сонячному опроміненні. 

Зростає до 3—5 метрів висоти, товщина стебла — до 10 сантиметрів. Основними місцями його поширення є потічки, береги річок, узбіччя доріг, деградовані пасовища і покинуті поля. Насіння борщівника Сосновського дозріває навіть тоді, коли стовбур рослини зрізано. Сухі стебла переносять зимові хуртовини та стоять на полі й на другий рік — лише пожежі в полі та буревії нищать сухі стебла. 

За часів СРСР комуністична влада запровадила вирощування борщівника Сосновського як ще однієї силосної культури, ігноруючи наукові перестороги. Силос із борщівника виявився звичайним, але корови, поїдаючи його, давали молоко з гірким присмаком, яке було непридатним як для споживання як людьми, так і тваринами. Тому запроваджену культуру покинули напризволяще. Це згодом стало тихою катастрофою в місцях вирощування через визрівання значної кількості насіння борщівника і значного його розповсюдження. 

На побутовому рівні в країнах Прибалтики та в Білорусі рослину називають "Помста Сталіна", оскільки є інформація, що саме особисто "вождь народів" у 50-х роках наказав масово засіювати борщівником пасовища в Польщі та Прибалтиці, незважаючи на застереження вчених-аграріїв 

Рослина містить велику кількість речовин, які при попаданні на шкіру роблять її вкрай чутливою до ультрафіолету, викликаючи сильний опік. Небезпечні всі частини рослини - листя, стебла, плоди. Навіть простого дотику достатньо для того, щоб отруйний сік потрапив на шкіру і під впливом сонячного світла утворилося запалення. Тому найсильніші опіки трапляються в спекотні сонячні дні. Але навіть якщо контакт з рослиною стався в темний час доби, то, як тільки ця ділянка шкіри опиниться під сонцем, на ній утворюється #опік не менший, ніж якби сік потрапив тільки що. 

При найгіршому сценарії в результаті впливу токсичних речовин борщівника на шкірі утворюються пухирі, наповнені рідиною. На їх місці пізніше з'являться довго загоюються виразки, що залишають після себе плями і рубці. Їх зникнення доведеться чекати до чотирьох років, а в ряді випадків вони залишаються на все життя. 

Якщо дитина все ж доторкнулася до борщівник або, того гірше, потримала його в руці то негайно змийте сік водою з милом, не розтираючи отруйні речовини по решті поверхні шкіри. Якщо води і мила поруч немає, промокніть (Не розмазуючи!) Місце контакту, загорніть уражені ділянки шкіри в багатошаровий матеріал. І помийте так скоро, як зможете. Протягом наступних двох діб уникайте попадання сонячних променів на це місце!

Прикріплення: 2947206.jpg (40.6 Kb) · 5901177.jpg (47.0 Kb) · 3111847.jpg (86.6 Kb) · 3590945.jpg (31.0 Kb)


Агротуризм в Карпатах / тел. 0972972472 , 0951212632
 
SadmilsДата: Середа, 17.08.2022, 23:37 | Повідомлення # 2
Група: Гости





Is Keflex Safe With Coumadin <a href=http://iverstromectol.com/>ivermectin for humans walmart</a>
 
Форум - Стрийського району (Сколівського) » Балачки навколо Сколе » Відпочинок. Дозвілля. Цікавинки. Vacation. Leisure. Curiosities. » Увага! Небезпечний бур'ян — Борщівник Сосновського!
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:
Нова відповідь
Текст повідомлення:
Код безпеки:

Немає родини/знайомих/друзів в Карпатах. А є бажання відвідати ці мальовничі куточки? Відпочиньте, від шуму та метушні міста. Просто приїжджайте до нас